fredag 19 oktober 2012

Äppelkaka med smak av kardemumma

 
 
 
När man får oanat besök så är denna snabba paj ypperlig att baka.
Denna gång la jag till 1msk nymortlad kardemumma i smeten.
Smakar och doftar underbart!
Receptet på denna ljuvlighet får du här:
 
1 paj
 
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma (eller malen)
2 tsk bakpulver
1 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
 
2 äpplen, gärna lite syrliga.
2 msk socker
0,5 msk kanel
 
Ugn: 175 grader
 
Gör så här: Rör smöret med sockret. Gärna med elvisp. Blanda vetemjölet med bakpulvret. Rör i ägget i smörsmeten. Därefter tillsätter man vetemjölsblandningen växelvis med mjölken. Rör om ordentligt tills allt är blandat. Häll smeten i en smord och bröad springform eller pajform på ca 22cm i diameter. Skär äpplena i klyftor. Lägg över i en skål och ha över socker och kanel. Blanda lite. Stick sedan ner äppelklyftorna lite snyggt i formen över smeten.
Ställ in pajen på nedersta falsen i ugnen och låt den gräddas i ca 35-45 minuter. Känn med potatissticka. Den ska vara torr. Servera pajen ljummen med lite vaniljvisp, grädde eller glass.



Inga kommentarer: