Äntligen var vi här igen! Julen och mitt favoritpyssel.. nämligen gottesakerna. Och alltid hittar man något nytt man vill prova. För knäck och ischoklad känns så.... gammalt. Jag har äntligen blivit en glad ägare av boken "Vinterns söta" av systrarna Eisenman. Gosch!.. va mycket gott man vill göra ur den! Jag började genast att planera ett dignande dessertbord till julaftonskvällen. Receptet till fudgen hittade jag i deras bok. Tänkte också bjuda på receptet här. Plus två andra härligt goda och enkla praliner man kan göra.
Bountybollar
50 g smör
½ dl sirap
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200g)
200 g mjölkchoklad att rulla bollarna i.
Gör så här: Blanda smör, sirap, socker och vispgrädde i en kastrull. Låt koka i ca 5 min under omrörning. De ska bli aningen tjock och lite seg i konsistensen. Ta bort kastrullen från plattan. Rör ner kokos och låt stå en stund att svalna. Rulla bollar och lägg in i kylen. Om man blöter händerna lite då och då går de lättare att rulla. Låt stå i kylen ett par timmar eller tills dagen efter. Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Doppa bollarna i chokladen och ställ dom på
bakplåtspapper. Förvara i kylen.
Trillingnötter
1 påse hasselnötter
200 g ljus choklad
Ugn: 175 grader
Gör så här: Sprid ut hasselnötterna på en plåt. Rosta nötterna i ugnen. Skaka plåten lite då och då. De ska få lite färg utan att bli brända. Håll koll! Häll över nötterna i en kökshandduk och gnugga försiktigt bort skalet. Smält chokladen och blanda i nötterna. Lägg nötterna tre och tre på bakplåtspapper att stelna. Droppa ev över lite mer choklad om de behövs.
Cappucinofudge
5 dl strösocker
2 ½ dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
2 msk snabbkaffepulver
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
1 tsk smör
Gör så här: Olja en avlång sockerkaksform. Förbered ett kallt vattenbad i diskhon. Blanda den första gruppen ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker lösts upp. Öka värmen och låt blandningen koka till 113 grader. Ta direkt bort kastrullen och doppa ned den i vattenbadet i några sekunder. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna till 49 grader. Vispa fudgen kraftigt tills den förlorar sin glans, ca 10 min. Häll ut blandningen i den oljade formen. Ställ in i kylen.
Smält den vita chokladen i en skål över vattenbad, tillsammans med grädden. Tillsätt smöret och rör till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur. Vispa sedan tills den tjocknar något. Bred ut krämen på fudgen och strö ev. över lite riven choklad. Låt stelna i kylen och skär i valfria bitar. Den här pralinen är jättesöt, så små bitar är att rekommendera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar