måndag 13 september 2010

Baklava



Ååååå äntligen! Äntligen har jag fått lära mig att göra baklava. De är en oanständigt söt och kaloririk, turkisk kaka. Väldigt speciellt bakverk som helst avnjuts till starkt kaffe.
Jag har fått detta recept av en tjej på jobbet. Tack Kani!


Ca 50 st

1 paket filodeg (jag frågade efter "baklavadeg" i en utländsk affär)
250 g finhackade valnötter
½ kapsyl rosenvatten
4 dl socker
2 dl vatten
ca ½ pressad citron
½ msk nymalen kardemumma
250 g skirat smör
2 dl rapsolja

Ugn: 180 grader

Gör så här: Gör sockerlagen först. Blanda ihop sockret och vattnet. När de börjat koka, sänk värmen och tillsätt citronsaft. Smaka av. De får inte smaka surt, då är de för mycket citronsaft. Låt småbubbla i ca tio min. Häll i rosenvattnet. Smaka av. Om man tycker de är för lite rosensmak, ha i lite till. Låt svalna.
Smörj en form med lite av de skirade smöret.
Lägg två lager av baklavadeg i en rostfri- eller alumniumform. Pensla med smör på degen. Lägg på två lager igen och pensla smör igen. Fortsätt så tills du har halva degen kvar.
Blanda de hackade nötterna med kardemumman. Fördela nötterna över degen.
Droppa över lite sockerlag. Inte så mycket, ca 1 dl. Lägg på övrig deg som du gjort innan, med penslat smör tills degen är slut. Dela upp baklavan i valfria bitar
Jag använde en mindre spackelspade och tryckte ut bitar. Värm oljan i en kastrull. Den ska vara het, ca 180 grader.
Häll försiktigt oljan över baklavan. Den ska resa sig något.
Grädda baklavan i mitten av ugnen ca 45 min. Man får hålla lite koll! Den ska bli gyllene. När den är färdig, häll på sockerlag.

Inga kommentarer: