måndag 18 april 2011

Creme brulée med mörk choklad


Om man gillar mörk choklad då älskar man denna efterrätt... Den smälter i munnen och med den knäckiga toppen.. O MY GOD.. är man i himlen för en stund..
Den passar efter en lättare middag eftersom den är otroligt mäktig.

ca 8 portioner

1 vaniljstång
6 äggulor
2 dl socker
1 dl mjölk
4 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Ugn: 150 grader

Gör så här: Häll mjölk, grädde, sockret, chokladen i en kastrull. Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna ner i kastrullen också. Lägg även i vaniljstången. Låt blandningen koka upp under ständig omrörning. Ta av kastrullen från värmen och låt dra en stund under lock. Vispa under tiden gulorna pösigt och luftigt. Tillsätt äggvispet under kraftig vispning till gräddchokladblandningen, medans den fortfarande är varm. Häll upp i ugnståliga portionsformar. Ställ dom i en plåt med hög kant. Koka upp vatten och häll i plåten tills vattnet kommer upp till hälften av skålarna. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme. Ta ut och låt svalna helt. Bäst är om man gör dessa några timmar innan så bruléen hinner stå en liten stund i kylen.
Sätt ugnen på 250 grader och grill. Strö över lite florsocker eller vanligt socker på creme bruléen. Sätt dom precis under grillen i ugnen och ta ut dom när sockret har blivit ljusbrunt. PASSA! för de går fort och bränner lätt.

Inga kommentarer: