onsdag 8 juni 2011

Polka och päronpaj



På det glada åttiotalet lagade man ofta desserter med päron och mintchoklad.
Här gör kombon comeback fast utan chokladen. Överaskande gott faktiskt
och med en klick grädde till så blev de riktigt super ;)

Botten
100 g mandelmassa
2 ½ dl mjöl
125 g smör
1 msk strösocker

Fyllning
350 g päron
25 g smör
1 ½ dl strösocker ( 1 + ½ )
100 g polkagrisar
2 ägg
2 dl gräddfil

Gör så här: Häll alla ingredienserna till botten i en matberedare. Kör tills allt blivit en deg. Tryck ut i en pajform med låga kanter. Låt stå i kylen minst en timme. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga den och grädda i mitten av ugnen 10 min eller tills den precis fått lite färg. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200 grader. Skär päronen i små bitar. Stek dom med smöret och ½ dl socker tills de precis mjuknat lite. Lägg över päronbitarna i pajformen. Vispa ägg och 1 dl socker pösigt. Häll detta över pajen. Krossa polka och strössla över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.


Inga kommentarer: