Hipp Hipp Hurra.... Det är sveriges nationaldag! Klart att vi ska fira detta. Och självklart med det som jag är bäst på ;). Baka något smarrigt och sött såklart!
Idag blev det ett gäng med sverigebakelser.
En mördegsbotten med fläderkräm uppepå och toppad med härliga söta jordgubbar.
Gott Gott!
20 st små bakelser
20 st aluminiumformar/ mazarinformar
Mördegsbotten
3 dl mjöl
3/4 dl potatismjöl
3/4 dl farinsocker
150 g smör
Fyllning
5 äggulor
1 ½ msk maizena
3 dl vispgrädde
2 dl konc. flädersaft / lättdryck
Garnering
2 gelatinblad
1 dl konc. flädersaft / lättdryck
1 dl vatten
250 g jordgubbar
Ugn: 200 grader
Gör så här: Lägg alla ingredienserna till mördegsbottnen i en matberedare. Kör snabbt ihop till en deg. Ta upp degen och dela den i 20 delar. Tryck ut degen i formarna. Låt stå kallt att vila i kylen minst en timme. Gör under tiden fyllningen; Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Koka upp under vispning till en tjock kräm. Kyl den snabbt i ett kallt vattenbad. Rör om då och då. Fördela krämen i de kylda formarna. Ställ på en plåt och grädda bakelserna på nedersta falsen i ugnen i 15 min. Ta ut och låt dom kallna. Garnering: Snoppa jordgubbarna och dela dom på hälften. Garnera bakelserna med jorgubbarna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Koka upp vatten och flädersaften. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och ha i dom i den varma vätskan. Rör om och ta bort från värmen så fort de löst upp sig. Ställ i kylen för att svalna. Kolla då och då. När de fått samma konsistens som äggvita, så ska man skeda gelén över bakelserna. Ställ svalt tills servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar