lördag 21 april 2012

MiniGi-apelsincheesecake med honungsmarinerade jordgubbar






Supergoda minicheesecakes med härlig jordgubbstopping och nötig botten.
Denna lilla efterrätt är perfekt för dom som äter Gi eller som har diabetes, 
för den innehåller inget vanligt socker. Bra va!?
Den passa även perfekt till större bjudningar då man lätt kan dubbla satsen och
göra många på samma gång. För att sedan förvara dom i kylen tills
gästerna kommer. De håller i ett par dagar i kylen utan jordgubbstoppingen.



Ingredienser för 10 små minicheesecakes (i mazarinformar)

Botten:
100 g mandel
40 g smör

Fyllning:
1 ägg
½ dl fruktsocker eller stevia
rivet skal av 1 apelsin
1 dl lättkesella
1 dl lätt cremefraiche

Topping:
100 g jordgubbar
1 tsk flytande honung

Gör så här: Mal mandeln i en matberedare. Smält smöret och tillsätt det till mandelsmulet. Fördela i mazarinformar (bakformar i aluminium). Tryck till så att det täcker botten. Förgrädda pajskalen i ca 5 min i mitten av ugnen. Vispa sedan ägget med sockret. Vispa därefter i apelsinskalet, kesellan och fraichen. Häll i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Dom ska stanna utan att få färg. De stelnar något när de svalnar. Under tiden de gör det, hacka jordgubbarna och ringla över en tesked honung. Toppa cheesecakesen med de marinerade jordgubbarna. Njut!




tisdag 17 april 2012

Bananbröd





Finns det nåt godare än hembakat bröd? 
Och jag kan tycka att det kan vara en trevlig gå-bort-present.
Snabblagat är det också. Bara att blanda ihop alla ingredienserna, ner i en form och tjolahepp tjolahopp in i ugnen... 50 minuter senare har man rykande, färskt och ljuvligt gott bröd!
BÖRJA BAKA!


Ingredienser för ett bröd.

2 mogna bananer 
70 g flytande honung
250 g kesella eller 2,5 dl fil/yoghurt
2 dl havregryn
2 dl mjöl
2 dl fullkornsdinkel
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Ugn: 200 grader

Gör så här: Mosa bananerna med kesellan och honungen. Går bra att mixa med en mixerstav också, det gjorde jag. Häll i övriga ingredienser och blanda om väl. Häll smeten i en smörd avlång brödform. Grädda i ndere delen av ugnen i 50 minuter. Obs! Låt brödet stå inne hela sin tid. Det blir svart och ser nästan bränt ut. Men det ska vara så! 

söndag 15 april 2012

Storbak inför vårens härliga fikastunder!


En vanlig syn i vårt hus.
Idag var det jag som trotsade det fina vädret och bestämde mig för att vara inomhus och baka lite. Så nu har jag fyllt på frysen igen på lite bullar och kakor.
Jag kan stå i timmar och baka. Så länge det finns ingredienser, så bakar jag. 
Nu finns det sötebröd för många trevliga fikastunder. 
Knacka gärna på så bjuder jag på en fika!


Här har jag även bakat ett bananbröd. Ett helt nytt obeprövat recept. 
OM det smakar bra, så kommer receptet här på bloggen kanske redan imorgon..


 Den här kakan hette från början dubblisar. Det var flera år sen som jag började baka dessa ljuvliga skapelser. Nu på senare tid har jag upptäckt att jag har varit väldigt modern länge, för detta är Macarons!
Där ser man! Här finner du receptet på dessa.


 Finns det något godare egentligen än alldeles nybakta kanelbullar??


Havrekakor har jag nästan alltid i nån burk i köket ifall man blir lite sugen. 
De är försvinnande goda!


 Kärleksmums - Vem tycker inte om dessa underbaringar, så säg.. Jag har funnit det ultimata receptet på dessa sötnosar. En kombo mellan mitt egna recept och Leilas. Supersmarrigt!
Recept är på väg! Så håll utkik i bloggen!

Sötaste bullen i stan! Hemligheten är förstås äkta vanilj. 



tisdag 10 april 2012

Vitlöksdoftande morotssallad





Den här salladen gör jag ofta och det är många som frågar efter receptet. 
Både barn och vuxna tycker om den. Speciellt tycker jag att den passar till köttfärsrätter. 
Den kom till av en slump när jag arbetade med en megastor salladsbuffé för ett antal år sedan. Då var jag kallskänka på en konferensanläggning. De var tider det. Men i mitt ursprungsrecept var morötterna finslantade och istället för persilja använde jag gräslök. Sen började jag som kock på en förskola, så därmed ändrades receptet enligt barnens smaklökar.. 
Morotssalladen blev genast deras favorit! 



1 kg skalade morötter ( helst ekologiska - de är godare)
1 msk socker
2 rivna vitlökskyftor
Finhackad persilja
½ tsk italiensk

Vinägrett: 1 del rödvinsvinäger + 10 delar olja

Gör så här: Grovriv morötterna och lägg dom i en skål. Tillsätt alla övriga ingredienser och krama salladen hårt med händerna. Servera!

Köttfärsrulle




Men mamma! Vad är det DÄR?? Hmm.. det är som en jättepirog ungefär. Jättegott!
Nåja, det kanske inte är det sundaste jag gjort.. Men nog så himmelens gott och otroligt snabblagat. Och de är en matmorsas melodi. Extra gott blir det om man gör min supergodaste morotssallad till. Nam Nam!

4 port

400 g nötfärs
1 gul lök
2 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
paprikapulver
1 - 2 msk konc. oxfond

1 stor rulle smördeg
Ägg och lite sesamfrö 

Ugn: 200 grader

Gör så här: hacka löken och bryn den med köttfärsen tills det fått lite färg. Tillsätt tomatpuré, kryddor och oxfonden. Smaka av den. Låt svalna en stund. Rulla ut smördegen och lägg färsen längs med ena långsidan. Rulla ihop till en rulle och rulla/lägg försiktigt över den på en plåt med bakpapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten, då det blir lättare att skära den. Servera med god sallad till!



Microlagad citrusmarmelad




Ett par apelsiner, en citron och socker.. 
ÅÅÅåå simsallabim... 
en 30 minuter senare stod färdig apelsinmarmelad på bänken. 
Sedärja! 
Supergod egenhändigt gjord marmelad. Och vad busenkelt det va sen!


Ger ungefär 5-7 dl marmelad

2 apelsiner
1 citron
1 dl vatten

5 dl strösocker

½ tsk citronsyra + 1 msk vatten

Gör så här: Skölj apelsinerna och citronen och skrubba dom i hett vatten. Torka dom med hushållspapper. Finhacka frukten. (Man kan även skära frukten i fyra och skiva dom tunt, tunt, men mina barn vill ha finhackat.) Lägg frukten i en stor microsäker skål (2 liter). Ställ in i micron och täck med lock. Låt den gå på högsta effekt i 6 minuter. Därefter, rör ner sockret och ställ in igen på hälften av effekten i 12 minuter, med lock på. Rör slutligen ner citronsyran blandat med vattnet. Rör om ordentligt och häll sedan upp marmeladen i väl rengjorda syltburkar. (Jag kokade mina burkar innan). Låt stå att svalna och förvara sedan marmeladen i kylen. När den svalnat, så har den även stelnat till lite.

söndag 8 april 2012

Minipajer med blåbär och vit chokladparfait





Lagom stora portioner med paj till alla. 
Och givetvis vackert på tallriken tillsammans med den ljuvliga vitchokladparfaiten.
Självklart går det att göra en enda stor paj av detta recept.

Detta recept ger 8 små portionspajer.
Pajdeg:
125 g smör
3 dl mjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Gör så här: Om du har matberedare så tjoffa ner allt i den. Blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i smorda portionsformar. Låt stå i kylen i minst en halvtimme.

Fyllningen:
250 g frusna blåbär
1 ½ dl creme fraiche
1 dl socker
2 ägg

Ugnstemp: 200 grader

Gör så här: Vispa upp äggen lite med sockret. Blanda sedan i fraichen. Fördela blåbären i pajskalen och häll därefter på äggsmeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 min eller tills pajerna "stannat". 
Servera med en parfait, glass, grädde eller vaniljvisp.

.....................................................

Vit chokladparfait

100 g vit choklad
2 tsk flytande honung
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här: Smält chokladen försiktigt över vattenbad. Låt chokladen svalna.Rör samman gulorna med honungen och sockret. Rör hastigt ner den avsvalnade chokladen. Vispa grädden, men inte för hård. Vänd ner den i chokladblandningen. Klä in en avlång sockerkaksform med plastfolie. Häll därefter ner parfaitsmeten i denna. Ställ i frysen i minst 3 timmar innan servering.


Dammsugare




En klassisk favorit på kondishyllan. Och vad vore väl inte bättre än att de blir hemmagjorda? De ska helst vara rumstempererade enligt min smak, då är de som allra godast tycker jag. Och de är inte så knepiga att få till. Visst ser de lite proffsigt ut att bjuda på egengjorda dammsugare?



Ca 16 st

300 g kaksmulor ( jag tog 200 g sockerkaka och 100 g bondkakor utan nötter)
100 g smör
1 msk kakao
2 msk florsocker
2 tsk punsch eller arrak
färgad marsipan
100 g mörk choklad

Gör så här: Enklast är det om man har en matberedare. Lägg då i sockerkakan och småkakorna och kör tills allt är smulat. Tillsätt smöret i bitar samt kakaon, florsockret och punschen/arraken. Kör tills allt är blandat. Låt smeten stå i kyl i minst en timme. Dela degen på fyra och forma dessa till långa korvar. Vira in i plastfolie och låt ligga ytterligare en stund i kylen. Kavla marsipanen tunt på ett florsockrat bakpapper. Skär marsipanen så den får raka kanter. Lägg fyllningsrullen på ena långsidan och rulla ihop tills marsipanskarven överlappas av ny marsipan. Skär av överbliven marsipan. Dela varje längd i 4 bitar. Lägg i kylen för att stelna ytterligare, medan du smälter chokladen över vattenbad. Doppa sedan ändarna i chokladen och lägg kakorna på ett bakplåtspapper för att stelna. Förvara dammsugarna i en burk med lock i kylen. Ta gärna fram en stund innan servering, så de får bli rumstempererade. Då är de som godast!




Visste ni att detta kära barn har många namn? Såsom punchrulle, arraksrulle, tobruk, trådrulle, bagarskrap, 150-ohmare och säkring. Namnet dammsugare uppfanns på 1920 talet då det bekom sig att dammsugarna såg ut på detta vis. De hade en tubliknande form. Och eftersom man maler ner överbliven sockerkakor och  småkakor, så tycktes det var ett passande namn på denna kondisbit.