tisdag 10 april 2012

Microlagad citrusmarmelad




Ett par apelsiner, en citron och socker.. 
ÅÅÅåå simsallabim... 
en 30 minuter senare stod färdig apelsinmarmelad på bänken. 
Sedärja! 
Supergod egenhändigt gjord marmelad. Och vad busenkelt det va sen!


Ger ungefär 5-7 dl marmelad

2 apelsiner
1 citron
1 dl vatten

5 dl strösocker

½ tsk citronsyra + 1 msk vatten

Gör så här: Skölj apelsinerna och citronen och skrubba dom i hett vatten. Torka dom med hushållspapper. Finhacka frukten. (Man kan även skära frukten i fyra och skiva dom tunt, tunt, men mina barn vill ha finhackat.) Lägg frukten i en stor microsäker skål (2 liter). Ställ in i micron och täck med lock. Låt den gå på högsta effekt i 6 minuter. Därefter, rör ner sockret och ställ in igen på hälften av effekten i 12 minuter, med lock på. Rör slutligen ner citronsyran blandat med vattnet. Rör om ordentligt och häll sedan upp marmeladen i väl rengjorda syltburkar. (Jag kokade mina burkar innan). Låt stå att svalna och förvara sedan marmeladen i kylen. När den svalnat, så har den även stelnat till lite.

Inga kommentarer: