söndag 8 april 2012

Minipajer med blåbär och vit chokladparfait





Lagom stora portioner med paj till alla. 
Och givetvis vackert på tallriken tillsammans med den ljuvliga vitchokladparfaiten.
Självklart går det att göra en enda stor paj av detta recept.

Detta recept ger 8 små portionspajer.
Pajdeg:
125 g smör
3 dl mjöl
1 msk strösocker
2 msk kallt vatten

Gör så här: Om du har matberedare så tjoffa ner allt i den. Blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i smorda portionsformar. Låt stå i kylen i minst en halvtimme.

Fyllningen:
250 g frusna blåbär
1 ½ dl creme fraiche
1 dl socker
2 ägg

Ugnstemp: 200 grader

Gör så här: Vispa upp äggen lite med sockret. Blanda sedan i fraichen. Fördela blåbären i pajskalen och häll därefter på äggsmeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 min eller tills pajerna "stannat". 
Servera med en parfait, glass, grädde eller vaniljvisp.

.....................................................

Vit chokladparfait

100 g vit choklad
2 tsk flytande honung
3 äggulor
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Gör så här: Smält chokladen försiktigt över vattenbad. Låt chokladen svalna.Rör samman gulorna med honungen och sockret. Rör hastigt ner den avsvalnade chokladen. Vispa grädden, men inte för hård. Vänd ner den i chokladblandningen. Klä in en avlång sockerkaksform med plastfolie. Häll därefter ner parfaitsmeten i denna. Ställ i frysen i minst 3 timmar innan servering.


Inga kommentarer: