söndag 8 april 2012

Dammsugare
En klassisk favorit på kondishyllan. Och vad vore väl inte bättre än att de blir hemmagjorda? De ska helst vara rumstempererade enligt min smak, då är de som allra godast tycker jag. Och de är inte så knepiga att få till. Visst ser de lite proffsigt ut att bjuda på egengjorda dammsugare?Ca 16 st

300 g kaksmulor ( jag tog 200 g sockerkaka och 100 g bondkakor utan nötter)
100 g smör
1 msk kakao
2 msk florsocker
2 tsk punsch eller arrak
färgad marsipan
100 g mörk choklad

Gör så här: Enklast är det om man har en matberedare. Lägg då i sockerkakan och småkakorna och kör tills allt är smulat. Tillsätt smöret i bitar samt kakaon, florsockret och punschen/arraken. Kör tills allt är blandat. Låt smeten stå i kyl i minst en timme. Dela degen på fyra och forma dessa till långa korvar. Vira in i plastfolie och låt ligga ytterligare en stund i kylen. Kavla marsipanen tunt på ett florsockrat bakpapper. Skär marsipanen så den får raka kanter. Lägg fyllningsrullen på ena långsidan och rulla ihop tills marsipanskarven överlappas av ny marsipan. Skär av överbliven marsipan. Dela varje längd i 4 bitar. Lägg i kylen för att stelna ytterligare, medan du smälter chokladen över vattenbad. Doppa sedan ändarna i chokladen och lägg kakorna på ett bakplåtspapper för att stelna. Förvara dammsugarna i en burk med lock i kylen. Ta gärna fram en stund innan servering, så de får bli rumstempererade. Då är de som godast!
Visste ni att detta kära barn har många namn? Såsom punchrulle, arraksrulle, tobruk, trådrulle, bagarskrap, 150-ohmare och säkring. Namnet dammsugare uppfanns på 1920 talet då det bekom sig att dammsugarna såg ut på detta vis. De hade en tubliknande form. Och eftersom man maler ner överbliven sockerkakor och  småkakor, så tycktes det var ett passande namn på denna kondisbit.


Inga kommentarer: