tisdag 18 maj 2010

Lättbakad Sirapslimpa

Bakar man dessa bröd i avlånga brödformar så blir de väldigt likt de fina bröden som man köper i affären.. fast å andra sidan bättre med tanke på alla E-nummer som finns i köpebröd...

2 st i avlånga ugnsformar

50 g jäst
5 dl mjölk
50 g margarin
2 tsk salt
1 dl brödsirap
½ msk stött anis
½ msk stött fänkål
8 dl rågsikt
ca 6-7 dl vetemjöl special

Pensling efter gräddning: sirap med vatten.

Ugn: 200 grader

Gör så här: Smält fettet och häll i mjölken. Värm tills 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt sirap, kryddor och rågsikt. Blnda väl. Tillsätt sedan vetemjölet tills degen precis släpper dess kanter. Låt jäsa i 40 min. Ta upp degen och knåda den lätt. Dela i 2 delar och forma dessa till avlånga limpor som läggs i smorda avlånga formar. Låt jäsa 30-40 min till.
Snitta limporna på tvären med vass kniv och grädda dom i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Stjälp upp och låt svalna på galler. Pensla med lite sirap blandat med vatten. (Kan uteslutas)

Tips! Enklast är om man har en stektermometer. Sätt in stickan när 20 minuter gått och ta ut bröden när den står på 96 grader. Perfekt resultat!

1 kommentar:

Malin sa...

Ser jättegott ut! :D