torsdag 10 mars 2011

Krämig potatis- och purjolökssoppa

Så enkelt.. så gott! Och med ingredienser man ofta har hemma.
Här är min variant av denna underbara soppa!

4 port.

1 halv strimlad purjolök
1 gul hackad lök
1 vitlöksklyfta, riven
4 medelstora potatisar, skuren i mindre bitar
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl creme fraiche
1 dl matl.grädde
1 msk smör
salt och peppar

Att toppa med: Knaperstekt bacon och lite olivolja.

Gör så här: Fräs purjon, löken och vitlöken utan att de tar färg. Ha i potatisen, vattnet och buljongtärningen. Låt småkoka tills de är mjukt. Mixa soppan. Blanda i fraichen, grädden, smöret och smaka av med salt och peppar. Värm på soppan. Om man tycker att soppan är för tjock, späd ev med mer vatten. Toppa med knaperstekt bacon och ringla lite god olivolja över.

Tips! Om man vill kan man byta ut 1 dl vatten mot vitt vin, för att få en vuxnare smak på soppan.

Inga kommentarer: