onsdag 24 mars 2010

Fransk chokladtårta

Denna ljuva skapelse är en mäktig, kladdig och kärleksfull tårta. På bilden har jag dekorerat den för att fira nyåret. Strax innan vi högg in på tårtan, friade mannen till mig..... (2006)
Hemligheten för att få denna kaka perfekt är att använda riktigt god choklad och hålla koll på tiden!

Tårtan
200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 dl siktat vetemjöl

Glasyr
25 g smör
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (eller ljus om man vill ha den lite mildare)

Ugn: 175 grader

Gör så här: Smält smöret i en kastrull på låg värme. Krossa chokladen och ha i denna i smöret. Rör om och låt de smälta samman. Ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Rör ner mjölet och tillsätt chokladblandningen. Blanda tills de blir en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Den ska inte vara helt genomgräddad. Låt tårtan svalna lite.
Gör glasyren. Hetta upp smör, choklad och grädde i en kastrull på låg värme. Rör tills de blivit en jämn kräm. Låt svalna lite.
Ta bort bakformens kanter. Lägg tårtan på ett serveringsfat och fördela chokladglasyren ovanpå. Garnera med smält vit choklad, silverkulor, färska bär eller nåt annat gott!

Inga kommentarer: