tisdag 23 mars 2010

Morotsbröd

Detta bröd brukar jag baka till soppa. Vardagsbröd med lite sötaktig
och mustig ton.
Ett bröd som barnen tycker om.

3 st limpor

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 sirap
3 dl finrivna morötter
ca 10 dl vetemjöl special
ca 4 dl rågsikt
1 ägg

Gör så här: Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, sirap, morötter och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela i tre delar. Forma dem till avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: