torsdag 25 februari 2010

Småländska kroppkakor

Eftersom jag är smålänning, är de tradition med småländska kroppkakor på julbordet. Fast vi brukar göra dom mindre och halvera dom. För att sen steka dom i lite smör. När de inte är jul äts dom kokta med rårörda lingon och ovispad grädde eller skirat smör. Fast nu är jag uppsalabo och här äts inte kroppkakor till julen. Kunde inte heller hitta några kroppkakor i affären. Så jag gjorde egna i år. Och de var inte så svårt. Och goda blev dom.

Ingredienser ca 20 små kroppkakor

1/2 kg mjölig potatis
2 ägg
2-5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Fyllning:
500 g rimmat fläsk
2 gula lökar
2 msk kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar

Gör så här: Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Pressa potatisen ner i en bunke. Plasta och ställ in i kylen. Gör fyllningen. Finhacka den rimmade fläsket och de gula lökarna. Fräs detta i lite smör utan att ta färg. Tillsätt kryddorna och smaka av. Låt svalna. Ta ut potatisen och knäck ner två ägg i moset. Tillsätt mjöl, lite allteftersom tills de blivit en klibbfri deg. Rör inte för länge. Gör en rulle av degen och skär i 20 skivor. Rulla varje lite degbit, platta ut och lägg på fyllning. Nyp ihop och rulla så den blir rund och fin och utan hål. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg ner kroppkakorna i två omgångar och småkoka under lock i ca 10 min.

Servera dom med rårörda lingon och skirat smör/ovispad grädde.

Inga kommentarer: