torsdag 25 februari 2010

Julgodis!

Knäck ca 150 st Grundsats.

4 dl grädde
4 dl strösocker
4 dl ljus sirap
4 msk ströbröd
2 krm bakpulver

Gör så här: Häll grädde, sirap och socker i en stor kastrull. Koka upp och låt massan koka på svag värme till dess den håller kulprovet. När man fått önskad konsistens, tillsätt ströbrödet blandat med bakpulvret. Tillsätt 1 1/2 dl hackad mandel. Eller gör som jag: dela upp smeten i tre mindre kastruller. Häll i 1 dl krossad polkagris i den ena, hackad mandel i den andra och mortlad/krossad turkisk peppar i den tredje. Fördela i knäckformar.

Dajmbräck 1 plåt.

200 g smör
2dl strösocker
5 tsk kakao
4 msk sirap
4 msk mjölk
1 1/2 dl finhackad sötmandel ( kan uteslutas)
200 g mjölkchoklad

Gör så här: Koka ihop smöret, sockret, kakao, sirapen och mjölken i ca 10 minuter. Tillsätt sötmandeln. Och häll upp på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten tunt. Smält chokladen och bred ut detta på "kakan". Låt stelna i kylen. Sen är de bara att bryta bitar och lägga i en burk. Förvaras kallt.

Brända mandlar stor sats.

500 g mandlar (oskalade)
500 g strösocker
1 1/2 dl vatten

Gör så här: Lägg alla ingredienserna i en stor kastrull. Blandningen ska koka ganska kraftig och röras ofta. När vattnet är helt förångat, sänk värmen. Sockret börjar utkristalliseras igen. Sen ska de röras tills sockret delvis börjat smälta och lägga sig som klumpar runt mandlarna. De är viktigt att röra hela tiden. Häll ut mandlarna på ett bakplåtspapper och sära på dom med två gafflar. Låt svalna och Njut!

Inga kommentarer: